Leadership in situatii de criza, 6 puncte

Pandemia de coronavirus testeaza liderii companiilor si organizatiilor din fiecare sector din intreaga lume, iar incertitudinea prelungita este cu atat mai mult motivul pentru care liderii sunt obligati sa adopte anumite practici, strategii  si o etica aparte in activitatea lor.

Cei care fac acest lucru vor ajuta la stabilirea sau consolidarea comportamentelor si valorilor pe care organizatiile și comunitatile se pot sprijini si astfel isi vor pregati echipele sa treaca cu bine peste viitoare  provocari in activitate.

Cum sa reactioneze liderii in momentele de criza:

  1. Sa priveasca inainte, sa aiba grija la mindset si sa restabileasca calmul si starea de optimism in randul echipei. 

O parte a programelor educationale de leadership este legata de construirea mentalitatii / mindsetului potrivit. In perioadele stresante in care oamenii se confrunta cu diferite niveluri de incertitudine si anxietate, organizatiile au nevoie in primul rand de un leadership de tip vizionar, care reseteaza vizunea, motivatia si perspectiva in randul echipei.

In vremuri instabile liderul este cel care trebuie sa contureze o viziune, trebuie sa dea directia echipei, sa stabileasca climatul / atmosfera, sa clarifice rolurile, sa stabileasca asteptarile, sa defineasca scopurile si un plan de lucru si, in final, sa invite la actiune, sa dea un imbold, un indemn.

Acum este mai important ca orice sa actionam, sa ne miscam inainte.

2. Sa se ingijeasca de obiceiurile lor zilnice, atat de importante pentru evolutie si self care. Oamenii functioneaza la capacitate maxima atunci cand isi formeaza obiceiuri care le sustin capacitatile fizice, emotionale, mentale si spirituale.

          Exemple de obiceiuri zilnice sanatoase: 

  • realizarea unui program de lucru echilibrat intre viata personala si profesionala prin  managementul timpului si aplicarea de solutii pentru o viata echilibrata
  • includerea exercitiilor fizice in rutina zilnica
  • limitarea expunerii la stiri
  • angajarea in alte activitati relaxante precum meditatia, plimbarea, yoga, activitati creative, altele.

3. Sa demonstreze empatie fata de oameni si situatii, sa aiba o atitudine blanda si pozitiva. Tuturor ne este greu in aceste momente si un stres suplimentar nu face bine nimanui.

4. Sa comunice eficient, onest, transparent si sa ofere update-uri frecvent. Este important acum, mai mult ca oricand, liderii sa fie cei care faciliteaza comunicarea, care  invita la feedback, sa stie sa angajeze publicul intr-o comunicare deschisa, onesta si in dublu sens. 

Este foarte important sa sustina, sa impartaseasca rolul de lider cu transparenta, sa impartaseasca propriile experiente, si cele negative si cele pozitive si astfel sa inspire si sa ajute.

5. Sa ramana in Learning Mode

  Sa ramai in „modul de invatare” reprezinta o abilitate care  necesita incurajarea unei mentalitati de crestere cu privire la dezvoltarea ta.

Pentru a realiza acest lucru, va recomand sa stabiliti obiective pentru a va concentra pe dezvoltarea competentelor in domenii care va aduc si bucurie si relaxare, ci nu doar sa faceti ceea ce oricum faceati  foarte bine sau sa va ingrijiti doar de cresterea profesionala!

6. Sa continue sa creasca. Un lider are aceasta abilitate de a creste, de a nu ramane pe loc. El interpreteaza esecurile ca pe o nevoie de  imbunatatire a  strategiilor si o nevoie de mai multa practica. 

Asa ca incearca sa nu primesti intr-un mod dramatic anumite vesti neplacute in aceste momente de criza, de adaptare, de schimbari rapide, si gandeste-te cum poti sa cresti gasind mereu noi solutii!

In aceasta perioada dificila eu am ales sa creez o atmosfera placuta si  pozitiva cu fiecare ocazie,  sa impartasesc vesti bune, pentru ca in aceste momente  toti trebuie sa radem, sa ne conectam, sa impartasim inspiratie si sa fim conectati, chiar si de la distanta!

Rise & Shine,

Adriana

Ti-a placut? Da share!

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *