“Formal education will make you a living, self-education will make you a fortune (educatia formala iti va asigura existenta, autoeducatia iti va asigura averea).”
Jim Rohn
S-a dovedit si am remarcat si eu de-a lungul carierei, cand am fost pusa in pozitia de angajator, ca putine sisteme educationale traditionale, academii, universitati mai tin pasul cu timpurile, mai ales cu noul context de digitalizare rapida si schimbari economico – sociale si, de aceea, prea putine mai au o relevanta majora in educatia celor care le poarta numele in CV-uri, cum era candva.
Tinerii absolventi nici nu parasesc bine scoala, iar angajatorii le solicita in continuare pregatire, fie profesionala, fie formala, nonformala sau informala, le solicita dezvoltarea continua a competentelor si abilitatilor, iar ceea ce au invatat la scoala reprezinta mult prea putin pentru nevoile companiilor de dezvoltare a afacerilor intr-o piata competitiva.
Astfel ajungem la concluzia ca educatia nu are un punct in care se termina, ca omul se perfectioneaza pe tot parcursul vietii sale, iar autoeducatia este finalitatea educatiei, devenind un scop in sine al educatiei.
In 2018, numai 0,9 % dintre adultii din grupa de varsta 25-64 de ani au beneficiat de o experienta recenta de invatare, adica au participat la un proces de invatare continua, de 12 ori mai putin fata de UE (media UE: 11,1% Monitorul Educatiei si formarii) si doar 0,8% din populatia Europei participa la invatarea in randul adultilor (Eurostat – Adult learning statistics).
Acest lucru este deosebit de ingrijorator, avand in vedere nevoia de specializare continua, de educatie profesionala in atat de multe domenii in aceste vremuri atat de competitive cu schimbari atat de rapide.
Ca si Ambasadoare a Educatiei si Formarii Continue de peste 20 de ani, preocupata de dezvoltare personala si autoeducatie, fac mereu un pas in fata pentru perfectionarea si formarea celor care doresc sa se dezvolte atat personal, cat si profesional.
Astfel, in aceste momente de schimbare culturala si tehnologica, de schimbari socio-economice, am reusit sa lansez in premiera in Romania cateva programe educationale si metode inovative de training si coaching in cariera, antreprenoriat si leadership, in curand oferite publicului prin Adria Academy, dar si prin alte organizatii si platforme digitale.
CONCLUZII
In concluzie, viziunea pe termen lung pentru educatie inseamna, printre altele, invatarea pe tot parcursul vietii.
Convingerea mea este ca omul educat azi nu se opreste din invatat o data cu terminarea facultatii, ba mai exact drumul educational abia atunci incepe!
Intr-o lume supraaglomerata cu idei si informatii, raspunsurile pe care le cauti si strategia castigatoare trebuie sa vina din bogatia educatiei tale si din vasta experienta, iar singura sursa in care poti avea incredere fiind capacitatea ta de a invata mai repede, de a fi flexibil, adaptabil si de a fi creativ in anumite momente ale vietii.
In final, cu cat stim mai multe lucruri din mai multe domenii, cu atat ne simtim mai siguri pe noi insine, ne dezvoltam mai mult personal, putem intelege lucrurile mai in profunzime, ne dezvoltam viziunea asupra vietii si astfel ne putem asigura independenta și prosperitatea personala, a familiei sau a comunitatii din care facem parte, ceea ce inseamna ca atat viata personala cat si cea profesionala ni se vor imbunatati considerabil!
Tu ce studiezi in prezent si ce subiecte te preocupa?
S-ar putea sa te interese si Educatia in era digitala.
Rise & Shine,
Adriana
Ti-a placut? Da share!