Educatia in era digitala

Pentru a avea bani trebuie sa muncesti, dar pentru a fi de succes trebuie sa te lupti!  Aceasta este, de altfel, amprenta unui lider de succes!

In era industriala, schimbarea era mai lenta.

Ceea ce invatai la scoala era valabil o perioada mai lunga de timp, insa, in era digitala, ceea ce stii iese repede din actualitate. 

Ceea ce ai invatat poate fi important, insa viteza, repeziciunea cu care poti sa inveti, sa iti deprinzi skills-uri (abilitati) noi, sa te transformi, sa te reinventezi si sa te adaptezi la noile schimbari conteaza cu adevarat.

Pandemia de coronavirus a accentuat si mai mult decalajul existent deja privind competentele digitale si, ca urmare, apar noi inegalitati (European Skills Agenda for sustainable competitiveness, social fairness and resilience), iar oamenii trebuie sa obtina educatia si formarea necesare pentru a prospera in viata, pentru a ramane competitivi, asigurand in acelasi timp calitatea serviciilor oferite in domeniul lor de activitate.

In rolul meu de consilier si educator in afaceri, head coach/trainer si creator de programe educationale, gasesc multe persoane care cauta raspunsuri potrivite la intrebari despre viata, educatie sau cariera, in timp ce realizeaza ca ceea ce au invatat la scoala este deja invechit si complet neadaptat vremurilor actuale. 

Nu invatam din experienţa, invatam reflectand asupra experientei.”

John Dewey, filosof si educator american

…asa ca am reflectat si eu asupra experientei personale de educatie continua timp de 20 de ani in diferite sisteme si programe educationale, formale,  nonformale, corporate, profesionale si va impartasesc concluzia mea! 

Cele mai multe raspunsuri eu personal le-am gasit in programele de dezvoltare personala la care am participat si mai ales in pogramele de Executive Leadership Coaching, fara de care personal nu imi pot imagina viata si cariera! 

Pentru mine, daca as face un clasament,  programele educationale executive au reprezentat cea mai inalta educatie pe care am primit-o de-a lungul timpului si nu se compara cu nimic altceva.

Ceea ce am invatat in aceste programe educationale, oamenii pe care i-am intalnit (precum Autor, Speaker International John Maxwell, Autor, Istoric, Speaker, Consilier Prezidential la Casa Alba, Doug Wead si alti lideri autentici de pe 5 continente), intreaga experienta educationala nu se poate compara nici pe departe cu ceea ce invata studentii chiar si in programele de Master sau Doctorat in facultatile de Business, de aceea incurajez participarea la astfel de programe profesioniste si sustinute de lideri adevarati!

As adauga ca, in zilele noastre, cu o educatie formala/ academica nu poti ajunge prea departe fara sa adaugi si o educatie profesionala, programe de dezvoltare personala sau multa multa autoeducatie!

FORMAREA CONTINUA SI AUTOEDUCATIA

“Formal education will make you a living, self-education will make you a fortune (educatia formala iti va asigura  existenta, autoeducatia iti va asigura averea).” 

Jim Rohn

S-a dovedit si am remarcat si eu de-a lungul carierei, cand am fost pusa in pozitia de angajator ca sistemele educationale traditionale, academii, universitati nu mai tin pasul  cu timpurile, cu dezvoltarea si prea putine mai au o relevanta majora in educatia celor care le poarta numele in CV-uri, cum era candva. 

In 2018, numai 0,9 % dintre adultii din grupa de varsta 25-64 de ani au beneficiat de o experienta recenta de invatare in cursul celor 4 saptamani care au precedat ancheta asupra fortei de munca, adica au participat la un proces de invatare continua, de 12 ori mai putin fata de UE (media UE: 11,1% Monitorul Educatiei si formarii), iar doar 0,8% din populatia Europei cu varsta cuprinsa intre 25 si 64 de ani participa la invatarea in randul adultilor (Eurostat – Adult learning statistics).

Acest lucru este deosebit de ingrijorator, avand in vedere nevoia de specializare, de educatie profesionala in atat de multe domenii, in aceste vremuri de schimbare rapida.

Universitatile trebuie sa lucreze urgent la pregatirea profesionala a studentilor, sa le deschida orizontul catre actuale oportunitati de cariera si sa faca tot posibilul sa obtina  colaborari cu companii sau persoane dispuse sa sustina institutiile si studentii acestora.

Eu sunt mandra si fericita sa fiu Ambasadoare a Educatiei si Formarii Continue de peste 20 de ani, dar si sa fac mereu un pas in fata pentru perfectionarea, formarea si educatia  celor care doresc sa se dezvolte atat personal, cat si profesional.

In aceste momente de schimbare culturala si tehnologica rapida, ma numar printre primii pionieri in Romania in digital coaching si digital leadeship, am reusit sa lansez in premiera in Romania cateva programe educationale si metode inovative de training si coaching in cariera, antreprenoriat si leadership (in cadrul organizatiilor Adria Academy, Planet Program, Future of Digital).

CONCLUZII

In concluzie, viziunea pe termen lung pentru educatie inseamna, printre altele, invatarea pe tot parcursul vietii. Convingerea mea este ca omul educat azi nu se opreste din învatat o data cu terminarea facultatii, dupa doar 3 sau 5 ani, ba mai exact drumul educational abia atunci incepe! 

Intr-o lume supraaglomerata cu idei si informatii, raspunsurile pe care le cauti si strategia castigatoare trebuie sa vina din bogatia educatiei tale si din vasta experienta, iar singura sursa in care poti avea incredere fiind capacitatea ta  de a invata mai repede, de a fi flexibil, adaptabil si de a fi creativ in anumite momente ale vietii. 

In final, cu cat stim mai multe lucruri din mai multe domenii, cu atat ne simtim mai siguri pe noi insine, ne dezvoltam mai mult personal,  putem intelege lucrurile mai in profunzime, ne dezvoltam viziunea asupra vietii si astfel ne putem asigura independenta și prosperitatea personala, a familiei sau a comunitatii din care facem parte, ceea ce inseamna ca atat viata personala cat si cea profesionala ni se vor imbunatati considerabil!

Tu ce studiezi in prezent si ce subiecte te preocupa?

Rise & Shine,

Adriana

Ti-a placut? Da share!

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *