Creativitatea ar fi abilitatea de a recunoaste si de a genera idei, solutii, posibilitati, abilitate care te poate ajuta in comunicarea cu ceilalti, in rezolvarea diferitelor situatii, sau te poate ajuta sa te simti tu mai bine cu tine insuti/insati.
Creativitatea, ca si putere creatoare, dar si ca gandire care alimenteaza inovatia, ar trebui sa fie o parte esentiala si relevanta a abilitatilor profesionale ale celor din domenii precum marketing, management, business, leadership, si nu ar trebui sa fie ceva experimentat doar in weekend sau in timpul liber si in rest doar de cei din industriile creative.
De ce este importanta creativitatea in afaceri sau managementul afacerilor?
- conduce la gandirea inovatoare,
- inspira rezolvarea eficienta a problemelor,
- ajuta la crearea de strategii noi si de idei proaspete,
- ajuta la imbunatatirea starii de spirit si cresterea energiei si motivatiei echipei,
- ajuta la schimbarea perspectivei,
- imbunatateste procesul de identificare de noi solutii, indiferent daca vorbim despre dezvoltarea unor noi strategii sau despre o modalitate inovatoare de a avansa in cariera, sau pur si simplu despre abordarea provocarilor zilnice ale fiecarei afaceri noi si inovatoare.
O echipa creativa va fi mereu cu un pas in fata concurentei si mereu va oferi rezultate, produse sau servicii mai calitative si mai diferentiate pentru clientii sai.
Managerii si liderii autentici din diferite domenii nu numai ca se dovedesc ei personal a fi foarte creativi, dar si cauta o echipa care are aceasta abilitate de a fi creativa, de a veni cu noi solutii si de a-si putea da seama de multiplele variante in care se pot rezolva diferite situatii.
94% dintre manageri spun ca este important sa se ia in considerare creativitatea atunci cand angajeaza un candidat, aceasta abilitate fiind situata pe locul 3 in topul abilitatilor necesare in 2020 – World Economic Forum, 2020 (weforum.org).
Cred ca fiecare antreprenor sau manager trebuie sa isi gaseasca propria strategie de practicare a creativitatii, si de asemenea, propria metoda de accesare a acesteia, indiferent ce activitate creativa alege sa experimenteze: scrierea creativa, dansul, muzica, poate un instrument, o limba straina, fotografia, activitati art and craft, gatitul, pictura, desenul sau altele.
De altfel, chiar domenii precum leadership, coaching, management, marketing sau antreprenoriat ne solicita foarte mult creativitatea. Un antreprenor in anii 2020, intr-o piata transparenta si competitiva, trebuie sa dea dovada de foarte multa creativitate pentru reusita si succesul afacerilor.
Eu va propun sa stabiliti obiective concrete pentru a va concentra si pe dezvoltarea competentelor in domenii care va aduc si bucurie si relaxare, care va exerseaza creativitatea, ci nu doar sa faceti ceea ce oricum faceati foarte bine sau sa va ingrijiti doar de cresterea profesionala.
Un lider autentic are aceasta abilitate de a continua sa creasca, de a nu ramane pe loc, de a ramane in learning mode, aceasta fiind o deprindere ce necesita o anume mentalitate de crestere cu privire la dezvoltarea personala si profesionala.
Dupa un an atat de provocator pentru fiecare, avem toti nevoie de creativitate, sa ne ajute sa reconstruim, sa depasim anumite momente de incertitudine sau anxietate, sa ne resetam viziunea, motivatia si perspectiva!
Asa ca in aceste momente de criza, de adaptare, de schimbari rapide, gandeste-te cum poti sa fii sau sa devii un lider creativ, sa cresti gasind mereu noi solutii creative si continuand sa iti inspiri echipa si partenerii prin exemplul personal si prin perseverenta!
Rise & Shine,
Adriana
Ti-a placut? Da share!