Modelul competentelor si Autenticitatea profesionala

In aceste vremuri tot mai alerte, in care se gasesc o multime de educatori, mentori, coach-i si influentatori in diferite domenii de interes pentru noi, multi inca isi pun intrebarea: pe cine sa urmeze, pe cine sa asculte, in cine sa aiba incredere ca ar fi un adevarat profesionist. 

Iar raspunsul este unul singur: face acel coach, mentor, educator ceea ce imi explica mie cum sa fac? Daca da, are el succes? Care sunt rezultatele care il recomanda?

Desi avem nevoie si de teoreticieni, diferenta dintre acestia si practicieni este foarte mare, iar intre ei se afla o prapastie uriasa numita experienta. Experienta inseamna atingerea obiectivelor, depasirea obstacolelor, autodisciplina si automotivatie, creativitate, mindset, focus, construirea de relatii, viziune si multe altele.

Avand un astfel de coach profesionist experimentat alaturi de tine, nu te vei pierde in detalii, nu vei irosi timp pretios, ci vei reusi sa iti atingi obiectivele mai repede si mai bine.

Modelul competentelor iti poate confirma sau infirma autenticitatea profesionala a unui coach, mentor, educator, urmarind 4 etape simple: 

  • prima etapa, cunoasterea (acesta intelege), 
  • a doua etapa, competenta (“liderul” stie cum), 
  • performanta (“liderul” arata cum), 
  • si in final actiunea (el insusi este un exemplu si face ceea ce spune).

(George Miller- Model of Competence)

Aceasta inseamna ca un practician cu experienta  a reusit sa treaca de la simpla intelegere a lucrurilor la insusirea abilitatilor, obiceiurilor, comportamentelor noi necesare pentru crestere si dezvoltare.

Acesta este un coach adevarat pe care trebuie sa il gasesti si sa il urmezi! De la astfel de lideri, mentori si coach-i am invatat ca daca “imprumut” sfatul cuiva ii “imprumut” stilul de viata.

De aceea, am invatat de tanara sa imi selectez influenta si sa inteleg ca nu orice educator, trainer sau vorbitor ma poate ajuta sa cresc si ca de multe ori acesta nu se ridica la nivelul nevoilor mele si nici la nivelul intelegerii mele.

Un coach profesionist cu credibilitate profesionala va avea atat o prezenta profesionala online si offline, o capacitate profesionala, dovedita prin calitatea continutului si mesajelor publicate, dar si rezultate si performante care il vor ajuta sa se diferentieze in domeniul sau de activitate.

De aceea recomand tuturor celor pe care ii indrum sa caute autenticitate profesionala la coach-i, educatori, mentori, deoarece in practica si in business practicienii cu rezultate sunt extrem de valorosi pe calea evolutiei tale.

Tu ai avut sansa sa ai vreodata un coach, mentor, educator care facea ce iti spunea tie sa faci, adica a demonstrat autenticitate profesionala?

Rise & Shine,

Adriana

Ti-a placut? Da share!

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *