Branding Tips: Diferentiaza-ti brandul prin Specializare

“In order to be irreplaceable one must always be different.”

 Coco Chanel

Dupa cum arata Peter Montoya in cartea sa The Personal Branding Phenomenon, una din legile fundamentale ale branding-ului personal este specializarea! 

Aceasta inseamna ca o cale sigura de diferentiere este sa te distingi ca si expert prin specializarea intr-un anume domeniu, prin a deveni un profesionist mai bun in aria ta de expertiza si astfel sa incerci sa eviti pe cat posibil diversificarea. 

Devenind un specialist de top vei reusi sa comunici mult mai bine si mai clar cine esti, ce faci si ce te diferentiaza!

Un brand personal in general nu se construiește de la zero, pentru ca tu deja esti cunoscut pentru ceva anume, iar acel “ceva” reprezinta de fapt baza brandului tau.

Daca oamenii te cauta pentru ceva anume, inseamna ca aceea e zona ta de expertiza pe care o comunici cel mai bine, respectiv specializarea ta si vei putea sa iti incepi construirea brandului tau personal din acel punct de plecare.

Se presupune ca brandul personal te preocupa atunci cand faci ceva foarte bine de mai mult timp, cand ai o baza puternica de abilitati si de cunostinte intr-un domeniu anume.

A avea succes in afaceri astazi presupune utilizarea multor abilitati in business, deoarece concurenta este mai mare ca niciodata, la fel si oferta de produse, servicii si informatii disponibile in piata. 

Ca tu sa fii recunoscut ca si expert in domeniul tau vei avea de lucru in permanenta. Vei avea mereu ceva de invatat, de schimbat sau de inovat. 

Ori evoluezi, ori vei fi depasit!

Succesul azi necesita multe abilitati cheie in multe domenii pe langa domeniul principal de activitate, precum abilitati de prezentare, de comunicare, de branding personal, de relatii interumane (people skills), abilitati de organizare, sales, leadership si  management, dar si abilitati de organizare personala sau de dezvoltare a unei atitudini pozitive fata de munca, cariera, provocari.

Aceasta nu inseamna ca trebuie sa fii un expert in toate, dar este util sa fii supra-calificat/ overqualified si overachiever, astfel devenind stapan pe tine, pe domeniul tau si cu adevarat remarcabil si relevant in cariera si pozitia ta.

De aceea, pentru a-ti pastra expertiza trebuie sa fii pasionat si pregatit in permanenta si mereu sa te pastrezi updatat si relevant. 

Asa ca daca doresti sa fii un specialist de top dezvolta-ti abilitati cheie si continua sa ramai relevant in industria in care lucrezi, printr-o educatie continua si prin acumularea de noi experiente.

Combinarea mai multor discipline si specializari pe care le detii va fi cu siguranta utila in rezolvarea celor mai mari provocari ale clientilor tai, iar aceasta abilitate este esentiala pentru a te diferentia ca expert in domeniul in care lucrezi. 

In concluzie, o cale de diferentiere in business si in cariera este sa te bazezi pe o educatie continua, pe o specializare permanenta, pe multa practica, pe dezvoltarea unor abilitati cheie si mereu pe dorinta de a obtine impact si influenta. 

In ciuda unei specializari puternice si poate de lunga durata insa,  este foarte important ca brandul tau sa ramana simplu si clar, sa eviti diversificarea si sa iti construiesti numele in jurul unui singur domeniu de specializare!

Strategiile in Online Personal Branding iti vor fi de un mare ajutor sa reusesti sa comunici mesajele dorite cu convingere si claritate si cu siguranta te vor sustine sa te diferentiezi in domeniul tau de activitate.

In final, gandeste-te… Brandul tau personal prin ce se diferentiaza? 

S-ar putea sa te intereseze si Am eu nevoie de brand personal?

Rise & Shine,

Adriana

Ti-a placut? Da share!

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *