In vara aceasta am fost de mai multe ori intrebata ce parere am de realizarea de selfie-uri pentru social media.
In timp de tot raspundeam la intrebari mi-am dat seama ca si tu poate te intrebi daca sa incluzi in strategia ta social media selfie-uri sau nu, asa ca am scris acest articol pentru tine.
Marturisesc ca eu nu sunt un mare fun al selfie-urilor, dar si eu imi fac… cine nu isi face? Insa cred ca secretul unui selfie cu adevarat ok pentru social media consta in ceea ce se intampla in acel selfie… adica daca faci un selfie, fa-l cu un scop, doar asa va capata semnificatie pentru paginile tale sociale.
Asa ca hai sa aflam impreuna cateva lucruri despre selfie…
In 2016, 24 de miliarde de selfie-uri au fost publicate online, iar in 2018, 94 de milioane de selfie-uri au fost publicate online in fiecare zi.
Natura umana ne impinge sa exploram in continuare autoportretele, sa ne descoperim expresiile in diferite momente sau schimbarile care ne apar pe chip o data cu trecerea timpului – asa ca a spune ca selfie-ul nu mai este de actualitate este asemanator cu a spune ca fotografia este moarta.
Ca oameni, ne-a facut mereu placerea si ne-a atras mereu ideea de a captura o imagine spontana a noastra ce surprinde un moment, o stare de spirit sau un peisaj.
Cand ne facem selfie-uri ne bucuram totodata si de oportunitatea de a experimenta identitati diferite si expresii diferite.
Cu toții ne dorim să putem „încerca” o nouă imagine a noastra și să ne imaginăm cum ne-am simți cu aceasta imagine ca fiind parte din noi.
Dr. Pamela Rutledge,
Director al Centrului de Cercetare în Psihologie Media din Boston
Selfie still a thing in 2020
Mai important insa este faptul ca in vremurile actuale sefie-ul are un mare impact asupra marketingului, iar selfie marketing-ul joaca deja un rol important in campaniile marilor companii.
Acest lucru se datoreaza faptului ca noi toti avem mai mare incredere in oameni decat în companii si cautam oameni reali care recomanda onest produse sau servicii.
Vrem sa vedem cum arata o persoana obisnuita purtand anumite piese vestimentare sau bijuteriile pe care vrem sa le cumparam.
Tot ceea ce posteaza un consumator este mai demn de a fi luat in seama si inspira mai multa incredere decat postarile profesioniste si oficiale organizate de companii cu modele perfecte, pentru ca oamenii vor să-i vada pe altii experimentand un produs pentru a decide daca doresc sa il obtina, iar noi toti avem incredere mai mare intr-o astfel de publicare decat intr-o reclama traditionala.
Postarile tip selfie sunt usor de realizat, comode si devin astfel accesibile, relevante si convingatoare, iar azi fac parte din viata multor consumatori, in special a celor din categoria millennials.
In continuare va ofer si un exemplu de campanie de marketing a brandului Volvo, campanie care demonstreaza impactul pozitiv pe care fotografiile realizate in stil selfie l-au avut in lumea marketingului digital.
In 2019, Volvo si-a lansat campania #SelfieForSafety pentru a-si contura pozitionarea ca si lider in industrie in materie de siguranta.
Producatorul auto a indemnat clientii Volvo sa posteze un selfie folosind hashtag-ul campaniei #SelfieForSafety purtand o centura de siguranta in masinile lor parcate.
Initiativa Volvo a fost primita cu deschidere de un numar mare de clienti, dar, mai important, compania a folosit aceasta campanie de marketing si pentru cercetari asupra sigurantei la volan.
Prin examinarea imaginilor, Volvo a descoperit ca 4 din 10 persoane isi poarta incorect centura de siguranta – o descoperire care s-a dovedit esentiala pentru evolutia viitoare a brandului si care reprezinta inca o dovada a versatilitatii selfie-ului.
In concluzie, un selfie bun, realizat intr-un context interesant si care are un anume obiectiv online, este cu siguranta primit pozitiv.
Poti folosi selfie-urile pentru cercetari de piata, pentru a creste gradul de constientizare sau pentru a informa, inspira, educa si distra audienta targetata de tine in online.
Este clar ca sunt multe motive pentru a lua in considerare utilizarea lor in campaniile tale de marketing digital, asa ca daca te reprezinta si iti plac selfie-urile, te incurajez sa faci si sa le impartasesti cu noi toti in social media.
In concluzie opinia mea despre selfie este ca secretul consta in ceea ce se intampla intr-un selfie…adica daca faci un selfie, fa-l cu un scop, doar asa va capata semnificatie pentru social media.
Acum ca am discutat despre selfie-uri, tu cum te gandesti sa le incluzi in promovarea ta sau a afacerii tale?
Rise & Shine,
Adriana