10 Greseli in online branding

In construirea brandului personal uneori ne concentram doar pe sfaturi pozitive, pe ce este de facut,  dar uitam sa ne gandim macar din cand in cand si la acele greșeli sau capcane pe care le putem evita. 

De aceea in acest articol va povestesc 10 greseli pe care am remarcat ca oamenii le fac frecvent in dezvoltarea brandului lor personal in mediul online, greseli care de cele mai multe ori ii costa timp si bani.

Nu este vorba despre a ne descuraja, ci despre a identifica aceste greseli pentru a le evita si a-ti dezvolta mai repede un brand personal puternic si profitabil.

In branding personal, este la fel de important sa stii si ce sa faci, dar si ce sa nu faci, ce sa eviti. Mai ales daca esti la inceput si nu ti-ai facut inca un plan serios de comunicare, sunt sanse mari sa fii destul de neclar cu ce merge si ce nu. 

In continuare cele 10 Greseli in online branding:

1. Sa NU ai un scop bine definit

Unul dintre cele mai mari obstacole in construirea unui brand personal este absenta unui scop clar. Daca nu stii exact ce vrei sa reprezinte brandul tau personal si care este obiectivul tau, vei avea dificultati in a atrage si fideliza o audienta. Identificarea unui scop bine definit este primul pas esential in construirea unui brand personal de succes. 

2. Sa diversifici prea mult si sa iti diluezi brandul

In cartea “The Brand Called You”, Peter Montoya spune ca aceasta greseala este greseala numarul 1 pe care o fac oamenii in dezvoltarea brandului lor personal.

El subliniaza importanta pastrarii focusului si a consistentei in construirea unui brand personal. Diluarea sau diversificarea excesiva a brandului poate duce la pierderea claritatii si a identitatii sale. Este esentiala concentrarea pe acele lucruri pe care chiar le faci bine, evitand dispersarea atentiei prin crearea de prea multe directii.

In loc sa diluam, ar trebui sa ne concentram asupra unor aspecte distinctive si valoroase care ne definesc cu adevarat brandul.

3. Sa neglijezi continutul de calitate

In era digitala in care traim, continutul este rege. O greseala comuna in construirea brandului personal este publicarea unui continut de slaba calitate, in graba, sau nerealizarea unei strategii coerente de continut. Lenea sau graba iti pot afecta brandul. Ramai la curent cu industria in care lucrezi, iar daca scrisul nu este punctul tau forte, alege un alt mod de exprimare sau angajeaza un freelancer pentru a imbunatati calitatea continutului tau. Este important sa oferi continut valoros si autentic pentru a-ti atrage si implica audienta. 

4. Sa NU fii consistent

Un alt aspect esential in construirea brandului personal este consistenta. Daca ai decis sa ai o prezenta online, este important sa fii consecvent in mesajul si imaginea pe care le transmiti. Schimbarile frecvente sau mesajele contradictorii pot crea confuzie in randul audientei tale si pot dauna credibilitatii tale.

5. Sa ramai blocat sau neclar

De multe ori este dificil sa obtii o perspectiva asupra unui brand bazat chiar pe tine, deoarece mereu suntem subiectivi cand este vorba despre noi insine. De multe ori poate fi greu sa faci un pas in spate si sa obtii viziunea si perspectiva de care ai nevoie pentru a merge mai departe. De aceea consilierea in personal branding poate reprezenta un adevarat ajutor si chiar o rampa de lansare. 

6. Sa faci totul “despre tine”

Poti lucra inconstient la brandul „totul despre mine”.

Aceasta abordare personala a brandului poate duce uneori la o afisare exagerata a ta si a intereselor tale. S-ar putea sa iti petreci prea mult timp spunand „ Eu, eu, eu…” si sa uiti sa te concentrezi asupra factorului „Tu” al afacerii tale … unde Tu este publicul tau. 

In loc sa te concentrezi asupra tipului de brand pe care vrei sa il construiesti, primul lucru pe care ar trebui sa il faci este sa te clarifici pe cine servesti, cine este audienta ta, ce ii oferi si cum. Apoi sa creezi continut de calitate pentru aceasta.

7. Sa NU faci o analiza a pietei, a competitiei

Neglijarea pietei si a concurentei poate duce la o lipsa de intelegere a nevoilor si dorintelor publicului tinta, dar si o lipsa de intelegere asupra tendintelor in domeniul respectiv.

8. Sa NU ai o strategie

Absenta unei strategii bine definite poate determina o dispersare a eforturilor si o lipsa a coerentei in comunicarea si construirea brandului personal online.

9. Sa iti ignori urmaritorii

Verifica comentariile de pe retelele sociale pentru a cunoaste preferintele urmaritorilor tai, raspunde la mesajele private. Intreaba-te daca ai interactiune cu clientii, iar in caz contrar cauta solutii pentru o comunicare cu dublu sens. Provoaca conversatii, pune intrebari, organizeaza live-uri, sondaje etc.

10. Sa uiti de vizunea ta pe termen lung

Pentru a-ti dezvolta brandul personal in mod strategic, imagineaza-te pe termen lung. Obisnuiesc sa spun la cursul meu de branding: 

Mergi in viitor si ce vei vedea acolo trebuie sa te informeze asupra actiunilor de azi. 

Daca oferi de exemplu video-uri si tutoriale intr-un anumit domeniu pentru incepatori, decide dacă vei trece la nivelul urmator la un moment dat sau vei ramane la continutul creat pentru incepatori. Planificarea din timp si viziunea pe termen lung deschid calea catre traseul viitor.

Daca ar fi sa te intreb acum, la finalul acestui articol, care e cea mai mare greseala pe care o faci, pe care, daca ai identifica-o, ar avea un efect important in succesul tau, ai sti ce sa raspunzi?

Iti reamintesc in final ca nu trebuie sa ne descurajam de greselile pe care le putem face in dezvoltarea brandului personal, ci pe cat posibil sa le identificam si sa le evitam. 

Un brand personal puternic se construieste pe baza unui scop clar, pe baza autenticitatii, a continutului de calitate, consistentei si dezvoltarii personale continue. 

Prin evitarea acestor greseli insa, poti crea mai rapid o imagine personala autentica si puternica, care sa atraga si sa inspire o audienta dedicata si loiala.

WE BRAND
keeping you in front,
Adriana
Abonare la Newsletter
Ramai la curent cu noutati, oferte si inspiratie!

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *