De mai mult timp am ascultat tot felul de discursuri oferite de lideri din domenii precum business, antreprenoriat, dezvoltare personala si coaching despre lumea in care traim, si anume despre lumea VUCA.
Asa ca am zis sa impartasesc si cu tine cateva idei despre VUCA world.
Lumea VUCA (VUCA world) reprezinta incertitudinea in 4 cuvinte – volatility, uncertainty, complexity si ambiguity (volatilitate, incertitudine, complexitate si ambiguitate) si se refera la dificultatea de luare a deciziilor intr-un mediu complex si nesigur.
VUCA este la origini un acronim folosit pentru prima oara de catre Colegiul de Razboi al Armatei SUA, in 1998, avand la baza teorii despre leadership care propun solutii pentru a functiona mai bine intr-o lume din ce in ce mai turbulenta.
Teoriile despre VUCA au fost dezvoltate cu 4 ani mai devreme de Warren Bennis si Burt Nanus si explicate de acestia in cartea Leaders: The Strategies for Taking Charge.
Astazi termenul VUCA a devenit insa un acronim folosit in mediul managerial si de business.
VUCA este azi un concept aplicat de catre antreprenori si lideri in multe organizatii si companii si se refera la o abordare rapida si tintita, care nu mai poate tine cont de strategiile traditionale sau de planificarile pe termen lung.
Liderii sunt constienti de contextul social si politic predominant al afacerilor si adopta o abordare pragmatica.
Intr-o lume VUCA liderii au nevoie de cateva abilitati cheie precum: viziune, curaj, intelegere, anticipare si adaptabilitate.
CUM SA TE ECHIPEZI PENTRU O LUME VUCA, 3 PUNCTE:
1. CONSTRUIESTE-TI BRANDUL PERSONAL
Brandul tau personal este mai important ca niciodata.
In ziua de azi, cu transparenta oferita de mediul online, ai ocazia sa fii cineva si online si sa lucrezi constant la cel mai frumos si important proiect, TU.
Brandul tau personal este in orice imprejurare cea mai frumoasa carte de vizita sau cea mai buna recomandare!
2. FII GATA PENTRU O PREGATIRE CONTINUA
Intr-o lume VUCA este bine sa te obisnuiesti cu educatia continua. Educatia continua este deja prezentul, dar si viitorul, asa ca va trebui sa lucrezi la mindset-ul potrivit, sa fii pregatit sa pleci intr-o calatorie de descoperire continua.
Despre educatia din era digitala va povestesc in acest articol.
3. ADOPTA UN MODEL NOU DE BUSINESS SI DE CONDUCERE
Citeam undeva ca intr-o lume VUCA toate business-urile sunt start-up-uri.
Afacerile consacrate trebuie sa gandeasca si sa actioneze si ele ca start-up-uri. Trebuie sa experimenteze continuu si sa descopere noi modalitati de a crea valoare, de a-si valida si de a-si adapta modelul de lucru, de a recunoaste schimbarile si de a se adapta rapid, totul in timp ce continua sa actioneze si sa se extinda.
Cea mai buna definitie a unui start-up pe care am intalnit-o este: “Un start-up este o organizatie formata pentru a cauta un model de afaceri repetabil si scalabil”.
Un start-up o ia de la capat ori de cate ori este necesar si atata timp cat poate supravietui pentru a ajunge la un model de afaceri repetabil, moment in care devine o afacere consacrata, executand un model de afaceri dovedit; apoi se intoarce si se tulbura din nou.
Intr-o lume VUCA, toate companiile trebuie sa invete sa se adapteze si sa se comporte ca start-up-uri pentru a supravietui si a prospera.
In concluzie, o lume VUCA este un teritoriu necunoscut, in acelasi timp periculos, dar si frumos si incitant. In timp ce ne aduce ingrijorari si instabilitate, este si o lume deschizatoare de multe oportunitati nemaintalnite pana acum.
Intr-o lume VUCA, mai mult ca oricand ai doua variante: sa te afirmi sau sa te retragi (stand up or stay out).
Trebuie sa invatam sa iubim schimbarea, sa stapanim paradoxul si sa devenim flexibili, agili si rezilienti, sa adoptam o pozitie deschisa pentru o viata plina de VUCA.
You go with the times or you are gone with the times.
Stand Up & Shine,
Adriana